Loučení s rokem 2013

04.05.2014 20:39

V sobotu 28.12.2013. od 13 hodin byla železnická sokolovna v zajetí místních stolních tenistů, kteří se přišli tradičně rozloučit s rokem starým a přivítat rok nový. Přitom se věnovat svému sportu a také trochu pojíst a popít. O tělesnou potravu a nápoje se každý postaral, jak mohl. Nakonec bylo všeho hojnost, jak různých chuťovek, chlebíčků, vánočního cukroví, rolád, z nápojů zlatavý mok ve třech malých ale zato krásných soudcích. Rovněž něco „tvrdého“ od nevinné zelené až po kvalitní čiré švestičky. Nechyběl ani gulášek. 

Po úvodním slovu předsedy oddílu nastal pro všechny členy významný okamžik. Všichni obdrželi jednotné značkové dresy JOLLA na jejíchž pořízení se podílí majitel naší druhé základny – restaurace Zátiší – p. Petr Čeřovský. Nastalo překotné oblékání a povinné fotografování družstev pro naše internetové stránky. Poté seznámil L. Hrabala zúčastněné s turnajovým způsobem, který nikdo neznal dopředu. Byly losovány skupiny s rovnoměrnou výkonností a postupový tabulkový systém měl určit pořadí všech zúčastněných hráčů. Nutno poznamenat, že účast byla naprosto vynikající. Mimo nemocného D. Vrabce, M. Kabely, který musel odjet za dlouholetým kamarádem do Zlína a J. Ondráčka, který se staral o guláš, byli přítomni všichni a mimo zakladatelů oddílu M. Bachůrka a L. Hrabaly se hry zúčastnili všichni členové. 

Turnaj byl rovněž součástí příprav na jistě důstojné připomenutí založení oddílu před 50 lety, které proběhne v létě 2014. Turnaj byl úspěšně rozehrán a po příchodu vedoucího tajemníka Unie sportu Jičínska nastalo krátké přerušení. Jeho příchod měl dva důvody, rád se přijel podívat též jako stolní tenista na své kamarády, se všemi se osobně zná a také přijel splnit jedno poslání. Předal L. Hrabalovi k jeho 70. narozeninám nejvyšší ocenění – Medaili za zásluhy a rozvoj sportu – která mu byla udělena výkonným výborem ČUS v Praze. Všichni přítomní ocenili tento akt potleskem a přidali se ke gratulaci od Vaška Nidrleho. 

Poté turnaj žil svým životem dál. Systém byl dobře připraven a tak hra měla spád, nebylo žádných hluchých míst a časové plnění bylo velmi dobré. Každý účastník měl ještě čas věnovat se péči o svůj žaludek a to ve všech formách. Hra měla stále vynikající úroveň a všichni předváděli výkony jako v mistrovských soutěžích a rivalita a herní nasazení bylo opravdu velké.Protokoly a výsledky najdete v jiné části. Úspěšně byl zakončen turnaj mužů včetně žen a také samostatná soutěž našich hráček, toho času vedoucího družstva divize žen pro Královéhradecký a Pardubický kraj. Medaile a diplomy předával J. Hrabala, který po tomto aktu ještě poháry ocenil úspěšná družstva sezóny 2012-2013 a to družstvo A za postup do divize, družstvo žen za vynikající umístění jako nováčka v divizi, družstvo C a D za vítězství ve svých skupinách. Ještě bylo dost času a někteří toho měli ještě málo a tak došlo i na čtyřhry ke kterým se přihlásilo 7 dvojic. Všechna utkání byla řádně dohrána. Na „bednu“ se dostali: Dvouhra ženy: 1. Tajčová Zdenka, 2. Plecháčová Pavlína a 3. Kretová Monika, muži: 1. Horák Karel, 2. Rohlíček Jan (jen o pověstná „prsa“ v závěrečném účtu 1,3404 a 1,3541rozhodnul prakticky jeden jediný míček z celkového skóre) a 3. Breuer Jan. Nakonec dvojice: 1. Rohlíček Jan, Kabela Filip, 2. Kretová Monika a Horák Karel a na 3. Jindra Zbyněk a Výborný Martin.

Všichni si po zdařilém průběhu poseděli, popovídali a v samém závěru Jirka Vraštil vyhlásil útok na guláš. Guláš Jirky Ondráčka (tradičního to kuchaře všech možných gulášů) chutnal všem, prý byl i pikantní a talíře všichni vraceli jako z myčky, což byl ten nejlepší důkaz pro kulinářské umění Jirkovo. Blížila se půlnoc a tak vítězily úvahy „jít už na kutě“ a tak si všichni vzájemně popřáli zdraví, spojenost a sportovní úspěchy do nastávajícího roku 2014. Rozvoz do domovů byl zajištěn.